Κάστρο Μεθώνης

Ένα από τα καλύτερα και μεγαλύτερα κάστρα της Ελλάδας. Μετά την αναστήλωση που έγινε τα τελευταία χρόνια είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Το κάστρο της Μεθώνης είναι ένα απίστευτο κάστρο που είναι πραγματικά μέσα στη θάλασσα . Θα σας μεταφέρει στο Μεσαίωνα θα δείτε το λάκκο που χωρίζει τη στεριά από το κάστρο είναι ένα κτίσμα απίστευτης αρχιτεκτονικής πού θα σας δημιουργήσει πραγματικό δέος αξίζει να το επισκεφτείτε. Η Μεθώνη απέχει περίπου 290 χλμ από την Αθήνα. Χρειάζονται 2,5 ώρες για να οδηγήσετε στον αυτοκινητόδρομο (θα χρειαστείτε 15 € για τα διόδια) μέχρι την Καλαμάτα, που είναι η πρωτεύουσα της Μεσσηνίας (240 χλμ.) και σχεδόν άλλη μία ώρα για να οδηγήσετε τα τελευταία 50 χλμ στον επαρχιακό δρόμο προς Μεθώνη.

Το μεγαλύτερο σε εκταση θαλάσσιο καστρο της Μεσογείου. Αναμφίβολα ενας χωρος με πολλαπλή σημασια για ολη την περιοχη.Δεν το ” χορταινεις”οταν αποφασισεις να το επισκευθεις. Το κάστρο της Μεθώνης – καστροπολιτεία- Xτίστηκε από τους Βενετούς όταν έγιναν κύριοι της πόλης το 1209. Είναι χτισμένο σε έναν βράχο που εισχωρεί στην θάλασσα και χωρίζεται από την ξηρά με τεχνητή τάφρο.

Στη μικρή χερσόνησο στο ΝΑ άκρο της Πελοποννήσου υπήρχε ανέκαθεν από τα αρχαία χρόνια μια πόλη φημισμένη για το λιμάνι της. Έχει ταυτιστεί με την πόλη Πήδασος που ο Όμηρος αναφέρει ως την τελευταία από τις επτά πόλεις που προσφέρει ο Αγαμέμνονας στον Αχιλλέα για να υποτάξει την οργή του. Ο Παυσανίας ονομάζει την πόλη «Μοθώνη» και αναφέρει ότι πήρε το όνομά της είτε από την κόρη του Οινέα είτε από τη μικρή οχυρωμένη νησίδα, το όνομα της οποίας ήταν «Μόθων Λίθος». Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. Η Μεθώνη οχυρώθηκε και παρέμεινε αυτόνομη μέχρι τα αυτοκρατορικά ρωμαϊκά χρόνια, όταν απολάμβανε την εύνοια ορισμένων αυτοκρατόρων.

Στα βυζαντινά χρόνια ήταν ακόμα σημαντικό λιμάνι και μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Πελοποννήσου και έδρα επισκόπου. Ο Βυζαντινός διοικητής Βελισάριος το χρησιμοποίησε ως βάση για να επιτεθεί στους Βανδάλους της Βόρειας Αφρικής τον 6ο αιώνα, και υπάρχει αναφορά σε ένα βυζαντινό λιμάνι εδώ το 583. Οι Ενετοί άρχισαν να κοιτούν το λιμάνι της Μεθώνης από τον 12ο αιώνα, αφού «ήταν στη μέση της διαδρομής από τη Βενετία προς την Ανατολή». Επιπλέον, το 1125, είχαν εξαπολύσει επίθεση κατά των πειρατών που το χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο, επειδή είχαν αιχμαλωτίσει Βενετούς εμπόρους καθ’ οδόν προς το σπίτι τους από την Ανατολή.

Όταν οι Φράγκοι πολιορκούσαν την Κωνσταντινούπολη το 1204, ο Γοδεφρείδος ντε Βιλλεαρδουίνος παρέσυρε με το πλοίο του για τη Μεθώνη στο δρόμο του προς την Κωνσταντινούπολη και έπρεπε να διαχειμάσει στην περιοχή. Στη συνέχεια αποδέχτηκε την πρόσκληση του τοπικού άρχοντα Ιωάννη Καντακουζηνού να τον βοηθήσει στην κατάληψη της Δυτικής Πελοποννήσου. Η συνεργασία ήταν επιτυχής. Όταν πέθανε ο Καντακουζηνός, ο γιος του προσπάθησε να σπάσει τη συμμαχία, χωρίς επιτυχία, αφού ο Βιλλεαρδουίνος είχε καταλάβει ότι η κατάκτηση της Πελοποννήσου από τους Λατίνους θα ήταν εύκολη.

Το 1206, όμως, οι Ενετοί κατέλαβαν τη Μεθώνη και η κυριαρχία τους εδραιώθηκε την άνοιξη του 1209 με συνθήκη που υπέγραψε με τον Βιλλεαρδουίνο, ο οποίος έκανε όλες τις απαραίτητες συναινέσεις που θα του εξασφάλιζαν τη βοήθεια της Βενετίας για την οριστική υποταγή της Πελοποννήσου. Οι Ενετοί οχύρωσαν τη Μεθώνη, η οποία αναπτύχθηκε, όπως και η Κορώνη, σε σημαντικό εμπορικό κέντρο με μεγάλη ακμή. Ήταν φυσικό να τραβήξουμε την προσοχή των Τούρκων, οι οποίοι, παρά τις συνθήκες με τη Βενετία, έτρεφαν την ιδέα της κατάκτησης της περιοχής. Ο Βαγιαζήτ Β’, στα τέλη του 1500, συγκέντρωσε τις δυνάμεις του ενάντια στη Μεθώνη, τον σημαντικό μεσαίο σταθμό μεταξύ Βενετίας και Αγίων Τόπων, όπου κάθε ταξιδιώτης σταματούσε καθ’ οδόν προς την Ανατολή.

Ο σουλτάνος ​​Βαγαζίτ, παρά τη σκληρή πολιορκία, δεν θα μπορούσε να εισβάλει αν οι κάτοικοι, ενθουσιασμένοι από την άφιξη των ενισχύσεων, δεν είχαν εγκαταλείψει τα τείχη, γεγονός που εκμεταλλεύτηκαν οι γιενιτσάρ και εισέβαλαν στον πύργο από τον κυβερνήτη. παλάτι. Η πόλη δόθηκε στις φλόγες, ο καθολικός επίσκοπος σκοτώθηκε ενώ μιλούσε με τον κόσμο, οι άνδρες αποκεφαλίστηκαν, τα γυναικόπαιδα πουλήθηκαν σε σκλάβους. Στις 9 Αυγούστου 1500, η ​​Μεθώνη έπεσε στα χέρια των Ενετών για τριακόσια περίπου χρόνια. Χαρούμενος για το τρόπαιό του, ο Βαγιαζήτ έκανε τον γιενιτσάρ που σκαρφάλωσε πρώτος στα τείχη σαντακμπέη, δηλαδή επαρχιακό διοικητή και την πρώτη Παρασκευή μετά την εισβολή, όταν έσβησε η φωτιά, πήγε στον βεβηλωμένο καθεδρικό ναό για να ευχαριστήσει τον θεό μάχη, στον οποίο, όπως ομολόγησε, όταν κοίταζε στη βαθιά τάφρο, όφειλε την κατάκτηση αυτής της οχυρής πόλης. Η ερήμωση ήταν τόσο πλήρης που διέταξε να στείλουν οικογένειες «από κάθε χωριό του Μορέα» για να ξαναβρεί η Μεθώνη τον πληθυσμό της. Τα τείχη επισκευάστηκαν και άρχισε η περίοδος της πρώτης Τουρκοκρατίας.

Το 1531 οι Ιππότες του Αγίου Ιωάννη αποβιβάστηκαν στο λιμάνι της Μεθώνης, σχεδιάζοντας να καταλάβουν την προηγουμένως ενετική αποικία. Αρχικά κατάφεραν με συνωμοσία να αποβιβαστούν και να βγάλουν τους φρουρούς. Όμως η κατάληψη του φρουρίου δεν ολοκληρώθηκε γιατί έφθασαν τουρκικές ενισχύσεις που τους ανάγκασαν να φύγουν, αφού έτρεξαν να κλέψουν την πόλη και συνέλαβαν 1600 αιχμαλώτους. Το 1572 οι ακτές της Μεθώνης απειλήθηκαν από τον Δον Ζουάν της Αυστρίας, ο οποίος δεν κατάφερε να την καταλάβει. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 16ου και 17ου αιώνα, αν και η όψη της Μεθώνης δεν άλλαξε, η πτώση σε όλους τους τομείς ήταν εμφανής.

Τον Ιούνιο του 1686 οι δυνάμεις του Μοροζίνι πολιορκούν τη Μεθώνη. Οι Τούρκοι παραδόθηκαν στις 10 Ιουλίου. Τα τείχη, που υπέστησαν σημαντικές ζημιές κατά την πολιορκία, επισκευάστηκαν και στάλθηκαν νέοι κάτοικοι για να ενισχύσουν τον πληθυσμό της πόλης. Ωστόσο, αυτή η δεύτερη περίοδος Ενετοκρατίας δεν κράτησε για πολύ. Το 1715 οι Τούρκοι πολιορκούν το κάστρο και οι Ενετοί υπερασπιστές το εγκατέλειψαν. Κατά τη δεύτερη αυτή περίοδο της Τουρκοκρατίας, η παρακμή ήταν πλήρης. Όπως φαίνεται από τις περιγραφές των ταξιδιωτών, ο πληθυσμός μειώθηκε, οι επάλξεις ήταν σε κακή κατάσταση και το λιμάνι έγινε ρηχό. Το πιο σημαντικό εμπόριο που έγινε ήταν αυτό των σκλάβων!

Βολτα στο Καστρο Μεθωνης

Η κεντρική είσοδος του κάστρου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά, η μόνη πλευρά που συνορεύει με τη στεριά. Πρόκειται για μια μνημειακή αναγεννησιακή κατασκευή, διακοσμημένη με ανάγλυφες πυλώνες κορινθιακού ρυθμού, συνοδευόμενες από δόρατα και λάβαρα. Χτισμένο γύρω στο 1714, περιλαμβάνεται στο μεγάλο οικοδομικό πρόγραμμα που αναλήφθηκε κατά τη Β’ Ενετοκρατία. Το πέτρινο γεφύρι που οδηγεί στην κύρια είσοδο του Κάστρου της Μεθώνης. Η κύρια είσοδος προσεγγίζεται από μια πέτρινη γέφυρα πάνω από μια τεχνητή, βαθιά τάφρο. Αυτή η πέτρινη γέφυρα, που αποτελείται από δεκατέσσερα τόξα, χτίστηκε πάνω από την τάφρο από τεχνικούς της «Expedition scientifique de Moree», που συνόδευε τον στρατηγό Maison, το 1828. Πριν από αυτό η γέφυρα ήταν κατασκευασμένη από ξύλο.

Η κύρια πύλη (στο μπροστινό μέρος) και η δεύτερη πύλη (στο επάνω δεξιό μέρος της εικόνας). Στο πάνω κέντρο βρίσκεται ο Προμαχώνας Loredan. Ο δρόμος που ξεκινά από την κύρια είσοδο, οδηγεί από μια δεύτερη πύλη και μετά μια τρίτη, μέσα στο κάστρο, στον νότιο περίβολο του κάστρου, όπου ήταν τα σπίτια και όλα τα δημόσια κτίρια. Το τμήμα αυτό χωρίζεται από τον βόρειο περίβολο με ένα οχυρό τείχος με πέντε πύργους. Ο δρόμος που ξεκινά από την κύρια είσοδο, οδηγεί από μια δεύτερη πύλη (δεξιά) και μετά μια τρίτη (αριστερά), μέσα στο κάστρο, στον νότιο περίβολο του κάστρου.

 Μεθώνη Μπούρτζι

Χαρακτηριστικό της Μεθώνης είναι και το Μπούρτζι, ένα μικρό νησάκι στα νότια του κάστρου. Το Μπούρτζι χτίστηκε μετά το 1500 και σε διάφορες εποχές χρησιμοποιήθηκε ως οχυρό, φυλακή, φάρος και καταφύγιο σε περιόδους επιδρομών. Αποτελείται από έναν διώροφο οκταγωνικό πύργο, που περιβάλλεται από χαμηλό τοίχο, που καταλήγει σε κυκλικό τρούλο. Κάθε όροφος έχει στηθαίο με πολεμίστρες και στο ισόγειο υπήρχε μια στέρνα.

Το Μπούρτζι συνδέθηκε με το υπόλοιπο κάστρο μέσω μιας μικρής γέφυρας. Αν και σήμερα είναι ερειπωμένο, το Κάστρο της Μεθώνης συνεχίζει να προκαλεί δέος στον επισκέπτη με την ατμοσφαιρική του ατμόσφαιρα. Καθώς στέκεται μόνο του, επιβλητικό, λεία των ανέμων, δίνει την εντύπωση ενός σιωπηλού και λιτού παρατηρητή.

.
Καστρο μεθωνης εισιτηριο

Για κάθε απορία σας σχετικά με τα ωράρια και ΠΡΙΝ την μετάβασή σας στον αρχαιολογικό χώρο, παρακαλούμε επικοινωνήστε στο 2723028758 ή στο 2721022534 (ΕΦΑ Μεσσηνίας).

ΚΑΣΤΡΟ ΜΕΘΩΝΗΣ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΙΣΟΔΟΣ
08:30 – 20:00 Καθημερινά
Τρίτη ΚΛΕΙΣΤΑ
1 Ιανουαρίου – 31 Μαρτίου : 08:00 – 15:00
1 Απριλίου – 31 Αυγούστου : 08:30 – 20:00
1 – 15 Σεπτεμβρίου : 08:00 – 19:30
15 – 30 Σεπτεμβρίου : 08:00 – 19:00
1 – 31 Οκτωβρίου : 08:00 – 18:00
1 Νοεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου : 08:00 – 15:00

ΤΙΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟΥ : Ολόκληρο 2 ΕΥΡΩ, μειωμένο 1 ΕΥΡΩ.
(*) Οι κάτοχοι κάρτας μέλους του ΣΦΚΜ δεν πληρώνουν εισιτήριο εισόδου στο κάστρο όπως και σε όλους τους αρχαιολογικούς χώρους και τα δημόσια μουσεία.
Η είσοδος στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία είναι ελεύθερη, χωρίς την καταβολή αντιτίμου, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα από 1η Νοεμβρίου έως 31η Μαρτίου εκάστου έτους.

• Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου
• 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
• 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
• το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς (το τελευταίο σαββατοκύριακο Σεπτεμβρίου εκάστου έτους)
• και η 6η Μαρτίου (Ημέρα Μνήμης Μελίνας Μερκούρη).

Εκκλησια στο καστρο μεθωνης

Μέσα στο κάστρο σώζονται αρκετά κτίρια: η εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, η οποία πιθανότατα ανήκει στη δεύτερη Ενετοκρατία, μια πυριτιδαποθήκη της πρώτης Ενετοκρατίας, δύο Οθωμανικά λουτρά, τα ερείπια των σπιτιών των Βενετών κυρίων της και το κτήριο. όπου έζησε αρχικά ο πασάς, ο Ιμπραήμ και αργότερα ο στρατηγός Maison, τα ερείπια της βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Σοφίας, καθώς και η περίφημη «Στήλη του Μοροζίνι», μια λεία στήλη από γρανίτη με κιονόκρανο στην κορυφή, που πιστεύεται ότι στήριζε. η προτομή του Μοροζίνι ή το φτερωτό βενετσιάνικο λιοντάρι. Υπάρχουν επίσης ερείπια από νεκροταφείο Βρετανών αιχμαλώτων από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Ι.Ν. Μεταμόρφωσης του Σωτήρος βρίσκεται στο κέντρο του κάστρου της Μεθωνης και αν και δε φαίνεται να είναι κάτι ιδιαίτερο έχει μακραίωνη ιστορία. Χτίστηκε αρχικά στη Β Ενετοκρατία και αργότερα μετατράπηκε σε τούρκικο τζαμί. Από το 1828 περνά στα χέρια των Ελλήνων και τότε απόκτησε την σημερινή ονομασία. Καταστράφηκε σημαντικά κατά την κατοχή και επισκευάστηκε και πάλι το 1946. Σίγουρα αξίζει μια στάση στην επίσκεψη του κάστρου.

Πεταλίδι – Καστρο Μεθωνης, πως να πατε
Πεταλίδι - Καστρο Μεθωνης - Πιο κάτω θα δείτε την απόσταση από Πεταλίδι - Καστρο Μεθωνης . Kαι πληροφορίες για τη διάρκεια οδήγησης και την απόσταση : 38 χιλιόμετρα και καλύπτεται σε περίπου 50 λεπτα με αυτοκίνητο .

Κοντινοί προορισμοί για να ταξιδέψτε και άλλο
.
Δειτε επισης τα Καλυτερα Αξιοθεατα της Πυλου